Tårtfyllning: Recept på Enkel mousse

Det här receptet använder jag alltid för att skapa goda fyllningar till mina tårtor. Byt ut hallonen till blåbär eller något annat av dina favorit bär. En av mina favoriter är passionsfrukt. Du kan även använda choklad, lägger till ett enkelt recept efter bär-moussen. Den här moussen kan du också servera i portionsglas som en god efterrätt. Jag brukar lägga kaksmulor i botten och sedan mousse ovanpå. Ställ in i kylen minst en timme och dekorera med bär, spritsad grädde och myntablad innan servering.

Gör egna tårtbottnar av sockerkaksmet eller varför inte göra egna marängbottnar. Ibland köper jag färdiga bottnar, enkelt och smidigt om tiden inte finns att göra allt från grunden.

ornament, heading, paradise riflebird

Grundrecept Mousse med hallon

250 gram hallon 

90 gram strösocker (1dl)

2,5 gelatinblad

250 gram grädde 40% (2,5dl)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter tills de blir mjuka. Blanda hallon och socker i en kastrull och värm tills de börjar koka och sockret smält ihop med bären. Jag rör tills bären har blivit en smet med sockret. Vill du ha en helt slät blandning använd en stavmixer, jag gillar när de är lite bär-bitar kvar. 

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ned i bärsmeten. Rör om tills gelatinbladen är helt upplösta. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. 

Vispa grädden tills den är fast, fluffig och lätt. Vänd ner en liten del av grädden och blanda med bärsmeten. Häll därefter i resten av den vispade grädden och blanda försiktigt runt. Behåll så mycket du kan av gräddens volym.

Ställ svalt minst en timme för att moussen ska bli fastare. Ska du servera som efterrätt lägger du upp i portionsglas eller skålar och ställer svalt tills servering.

berry, blackberry, fruit

Chocklad mousse

100 gram av din favoritchocklad, använder du ljus chocklad öka på mängden med ca 50 gram då den smakar mindre än tillexempel mörk choklad

1 gelatinblad

300 gram vispgrädde (3dl)

Lägg gelationbladet i kallt vatten i 5 minuter så det blir mjukt. Vispa cirka 225 gram grädde tills den känns fast, lätt och luftig. Koka upp resten av grädden och smält chockladen över vattenbad. Häll den smälta chokladen i den varma grädden och rör om. Krama ur gelatinbladet och rör ned i grädd- och chockladblandningen. Låt svalna till rumstemperatur.

Blanda i lite av den vispade grädden i choklad-blandningen och rör om noga. Häll därefter i resten av grädden och rör om försiktigt. Bred direkt på tårtbotten eller låt stå svalt en stund för att stelna till lite. För att få en fast mousse låt stå kallt i kylskåp två till tre timmar.

Stort lycka till! Berätta gärna vad du tycker om recepten.

/ Helena

1 thought on “Tårtfyllning: Recept på Enkel mousse”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *