Influensers tjänar Miljoner

girl, smartphone, social media

Jag tycker att det är väldigt intressant att följa dialogen kring hur influensers tjänar pengar på sina kanaler. Oftast ser vi stora rubriker ”Influensers blir rika” ”Tjänar flera hundra tusen per inlägg”. För en väldigt liten del av alla influensers är detta en verklighet, men jag ser verkligheten som en helt annan.

Min rubrik skulle vara:Företag Tjänar Miljoner på Influensers!”

 Jag ska här försöka beskriva hur jag upplever influenser branschen och för första gången ge min åsikt på hur jag ser på influensers och företag. Den tråkiga verkligheten är att stora företag utnyttjar influensers hela tiden. Ofta är det mikro influensers som har mellan 10 000-100 000 följare som de vänder sig till. De skickar ut ett mejl där de efterfrågar samarbete, som betalning får då influensern deras produkt eller välja ur deras sortiment för en viss summa. Visst kan det låta lockande att få en snygg klocka, en märkes väska, coola hörlurar etcetera för att dela ett inlägg på sin kanal. Ni ska veta att många av dessa företag omsätter stora pengar.

Ett internationellt företag som erbjöd mig detta upplägg omsätter över 2 miljarder per år.

Förstår ni nu hur stora företag det kan röra sig om?! Det här företaget gör massutskick till influensers där de erbjuder sin produkt mot marknadsföring. De erbjuder en produkt som i handeln kostar mellan 1000-1500 svenska kronor (cirka 100-150 euro). För dem kanske kostnaden ligger på en tredjedel av priset. De betalar en oansenlig summa för att nå ut till tusentals människor. Kolla med er lokaltidning vad de tar för en företagsannons och hur många läsare de har.

De här företagen är smarta, oftast är har mindre influensers inte insett värdet än av sin kanal och sin genomslagskraft i att influera sina följare. De är lättare att lura in i ett vad jag skulle kalla ”dåligt samarbete”. Jag tror ingen av er skulle gå till ert jobb om ni fick betalt i prylar. Dessutom är influensern skyldig att betala skatt på de produkter de tar emot som betalning för marknadsföringen. Här kan ni läsa om de skatteregler som gäller i Sverige för influensers: Skatteverket Influenser

Vilka lagar och regler som gäller i andra länder har jag inte kunskap om, det skiljer nog en hel del beroende på vilket land man bor i. 

Jag ska vara ärlig, när jag var mikro fluenser föll jag för den här typen av samarbete. Jag visste inte bättre och kände mig speciell som blev kontaktad av ett stort företag. Nu blir jag bara arg och ledsen. Ledsen över att se så många bli utnyttjade av företag utan moral. Företagen är jättesmarta, de får världens billigaste marknadsföring och de tjänar miljoner på dessa människor. Det tråkiga är att så här kommer det att fortsätta, så länge influensers fortsätter ta emot produkter som betalning. Om alla influensers gick samman och begärde betalt för sina samarbeten så skulle det se helt annorlunda ut. Jag tycker alltid att influensers ska ta betalt oavsett hur få följare man har. Har man inget företag så finns det flera olika företag som erbjuder faktureringstjänster till privatpersoner. Alternativet är att man begär lön för utfört samarbete.

Sociala medier innehåller en fantastisk samling av kreatörer!

Jag är otroligt tacksam och inspirerad av alla människor som delar med sig av sitt liv eller sitt intresse helt gratis. De har byggt upp sina kanaler under ofta en lång tid med ett enormt arbete bakom. Är det rätt att företag utnyttjar dessa människor för egen vinning? Tror ingen tycker det..

Jag måste dock inflika att det finns många seriösa företag som betalar för sig och ser värdet i det en kreatör har skapat på sin kanal. Företag som inte trampar på andra för att nå framgång utan som tar den rätta vägen.

Min kanal är främst till för er följare, för min kärlek till mitt hem och norra Sverige. Min målsättning kommer aldrig vara att driva kanalen mot marknadsföring och tjäna pengar. Jag driver den efter mitt hjärta! Ibland kan det komma ett ”betalt inlägg” med ett företag som jag står bakom till 100% och kan ge ett mervärde till er. Den marknadsföringen ger mig möjligheten och tiden att skapa mer härligt innehåll till er följare.

Det här är en liten inblick i min värld som influenser. Vill ni läsa mer om hur det är att vara influenser? Eller om ni vill dela med er av era tankar och åsikter så lämna gärna en rad i kommentarsfältet här under.

messy, disheveled, girl

/ Helena

4 thoughts on “Influensers tjänar Miljoner”

 1. Ruzica Deumaga Tchangou

  Hej Helena!
  Jag håller med dig totalt. Det är så synd att det är så. Ser många influenser på Instagram som tappar sin identitet och mest reklamerar olika produkter eller företag. En sak är när man verkligen gillar nån produkt och vill gärna dela hur toppen är det och andra sak när man bara reklamerar och vill tjäna pengar men verkligheten är inte så. Det är precis som du skrev, vi är bara marionetter.
  Föresten vem gillar att titta på en intressant film som avbryts med reklam var 10 min. ? Ingen. Det gäller samma för Instagram och liknade.
  Måste säga igen, det är så synd att det blir så. Vi är tyvärr bara siffror i Media världen och det handlar om vem har mer.
  Hoppas att vi ska öppna mer och mer ögonen och sluta den manipulation.
  Personligt, har profil för att jag kan inspirera exakt hur andra inspirerade mig innan och för att det är roligt.
  Det är viktigaste för mig.
  Man kan inte glömma sig själv annars man ska bli dragen i den ond cirkel och då blir det svårt att bryta den.

  1. Hej! Det är precis som du beskriver, jätteintressant att få höra hur du ser på saken. Ja vi behöver alla se helheten av vad som sker på sociala medier och tillsammans kan vi göra skillnad. Att prata om det är ett bra steg att sprida intresse och mer kunskap. Tycker du har en fin inställning! Önskar dig en riktigt härlig helg! Vänligen / Helena

 2. Emma i Varpsjö

  Vill gärna läsa om hur det är att vara influenser, tycker att det är alldeles fantastiskt att Du bor i lilla Bjurholm (grannkommunen) och har hundratusentals följare! Vill gärna veta din resa dit, hur mycket tid du lägger på dina sociala medier och vad du jobbar med i övrigt.

  1. Hej Emma! Så roligt att du bor nära 😀 Kul att du vill veta mera, ja det är verkligen fantastiskt att man kan bo ute i skogen och nå ut till så många människor.
   Jag jobbar sista tre månaderna på mitt lärarjobb nu, sedan ska jag driva företag på heltid. Är vettskrämd och samtidigt jättepeppad..haha..
   Önskar dig en riktigt härlig helg! / Helena

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *